Втор ден од завршниот состанок на проектот на БеЦиркулар

Photo 20 10 23 12 14 17 PM

Вториот ден од финалната конференција на проектот БеЦиркулар, организирана од Институтот ГАУСС, се одржа на 20 октомври во хотел Милениум, Широк Сокак 48, 7000 во Битола. На конференцијата присуствуваа претставници на проектните партнери (од DIADYMA, CluBE, Gauss Institute и ZMAI), засегнати страни од Пелагонискиот регион и претставници на релевантни проекти во рамките на програмите Interreg ИПА на ЕУ.
Д-р Игор Неделковски, ректор на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ ја истакна улогата на образованието во процесите на циркуларна економија, истакнувајќи ја значајната улога на БеЦиркулар, кој ги интегрира темите од циркуларната економија во одредени универзитетски курсеви.
За време на конференцијата, официјално беше претставена книгата со наслов „Управување со промените во кружната економија преку кружни (бизнис) модели“, развиена како дел од проектот. Оваа книга ќе послужи како учебник за магистерските студенти.
Конференцијата, исто така, ја прикажа платформата и промотивното видео развиено од Институтот ГАУСС, воведувајќи го кружниот концепт на „Изнајмувајте (не купувајте) сè што ви треба“.
Претставниците на здружението ЗМАИ ги истакнаа активностите, особено новообновениот Центар за претприемништво и креативност во Прилеп, кој служи како центар за идеи за циркуларна економија. Бизнис идеите генерирани таму се претворија во вистински бизниси, привлекувајќи трети лица инвеститори и влегувајќи во фазата на стартување.
Отворената сесија заврши со прашања и дискусии, додека затворената сесија посветена само на проектните партнери, се фокусираше на резултатите од проектите, нивното ширење и потенцијалната идна соработка.

 

87654Photo 20 10 23 12 14 10 PM123

Завршен состанок во Лерин на 19 октомври 2023 година

Photo 30 10 23 2 53 46 PM

Дводневниот последен состанок на проектот БеЦиркулар се одржа по завршувањето на проектот, што го прави одлична можност за сите партнери лично да се сретнат, да разговараат за оперативните теми и да ги презентираат резултатите од проектот на локалното општество и да ги користат идеите за нови соработки. Првиот дел од состанокот се одржа на 19 октомври во планинското одморалиште „Линкс“, ридот Свети Пантелејмон, Лерин, и се состоеше од отворена и затворена сесија.
Д-р Јоанис Фалас, директор на CluBE, им посака добредојде на учесниците и ја започна затворената сесија, која имаше за цел детален преглед на проектот и сите активности, остварени во текот на имплементацијата на проектот, каде што секој проектен партнер ги презентираше активностите поврзани со својата организација.
Отворената сесија ги сумираше активностите на проектот и ги премости со други европски и национални проекти. Г-дин Василеос Балацитис, проект менаџер во CluBE, ја отвори сесијата со видеото на проектот, сумирајќи ги проектните активности и накратко ги презентираше резултатите од проектот. Потоа, д-р Василиос Амбас, регионален советник, со своето излагање укажа на значајната улога на програмата Интеррег во регионот на Западна Македонија и се осврна на новиот програмски период 2021-2027 година, додека д-р Атина Крестоу, доцент на UoWM, ја објасни улогата на Универзитетот како развојен столб во регионот на Западна Македонија.
Д-р Елпида Самара, доцент на UoWM и деловен консултант, презентираше 3 бизнис планови за циркуларна економија, развиени како дел од проектот, кои се користат за обука на локалните претприемачи за управување и искористување на био-отпадот и нивно инспирација да развијат свои бизнис, зголемување на вработеноста.
Конечно, се одржа отворена дискусија меѓу проектните партнери, говорници и учесници од локалното општество, при што беа искористени идеи за нови соработки.

Photo 30 10 23 2 53 10 PM Photo 30 10 23 2 53 58 PM Photo 30 10 23 2 53 52 PM

БЕЦиркулар – 5-дневна работилница за „Обучи ги обучувачите“ за биоекономија

Photo 8

Во рамките на однапред утврдените активности поврзани со успешното спроведување на проектот БЕЦиркулар, беше организирана и спроведена 5-дневна работилница „Обучи ги обучувачите“ на тема Биоекономија.

Во првиот дел од интерактивната работилница, започната во Кожани помеѓу 24 и 25 ноември 2022 година, CluBE со улога на тренер го опфати воведниот теоретски дел комбинирајќи го со настан на централниот плоштад во градот, поврзан со Европската недела за намалување на отпадот. . Во контекст на овој настан, партнерите се собраа на централниот градски плоштад за да бидат сведоци на некои акции за климатска неутралност, рециклирање и ангажман на граѓаните.

Во рамките на однапред утврдените активности поврзани со успешното спроведување на проектот БЕЦиркулар, беше организирана и спроведена 5-дневна работилница „Обучи ги обучувачите“ на тема Биоекономија.

Во првиот дел од интерактивната работилница, започната во Кожани помеѓу 24 и 25 ноември 2022 година, CluBE со улога на тренер го опфати воведниот теоретски дел комбинирајќи го со настан на централниот плоштад во градот, поврзан со Европската недела за намалување на отпадот. . Во контекст на овој настан, партнерите се собраа на централниот градски плоштад за да бидат сведоци на некои акции за климатска неутралност, рециклирање и ангажман на граѓаните.

Вториот дел од работилницата се одржа од далечина (видеоконференција) помеѓу 19 и 20 јануари 2023 година и им даде на обучувачите детални информации поврзани со ЕУ и националните проекти за биоекономија што ги спроведува CluBE. Работилницата заврши со завршна дискусија во која се сумираат сите активности.”

Photo 3 Photo 5 Photo 6 Photo 9 IMG 6520

Screen Shot 2022 12 12 at 12.39.40 Screen Shot 2022 12 12 at 12.37.08

 

BeCircular 10 Άρθρο BeCircular 12 Άρθρο

БЕЦиркулар – 5-дневна работилница за „Обучи ги обучувачите“ за претприемништво

IMG 8d00155e2892b5fbbfb548ca1fb99930 V

Во рамките на активностите на проектот БЕЦиркулар беше организирана и имплементирана 5-дневна работилница „Обучи ги обучувачите“ во Битола, во периодот од 14 – 15 – 16 и 19 – 20 декември 2022 година.

Работилницата заврши успешно. ЗМАИ и нивните партнери, имајќи ја улогата на обучувачи, одржаа висококвалитетен интензивен тренинг семинар за двата основни концепти на проектот. Беа поставени основите за подлабока анализа што треба да се направи во иднина во врска со Повторната употреба-поправка и Центарот за биомаса.

Беше одлично искуство за сите учесници!”

20221216 122139 20221216 122210 20221215 135732

Првиот периодичен состанок на БЕЦиркуларниот проект

IMG 20221031 142138 1 4x3 1

Првиот периодичен состанок се одржа во Лерин, на 31 октомври 2022 година, во конференциската сала на Факултетот за општествени и хуманистички науки на Универзитетот во Западна Македонија. Се одржа на клучна точка за проектот, бидејќи тоа беше прва средба што се одржуваше со проектот работи со полн капацитет, што го прави одлична можност за сите корисници на проектот лично да се сретнат и да разговараат за оперативните прашања во врска со проектот, како и следните чекори што треба да ги преземат и како сакаат да го направат тоа.

Неговата цел беше да воведе нови членови на проектниот тим кои ќе учествуваат во проектот, да се договорат како ефективно да работат заедно, да ја консолидираат позадината на проектот, како и неговите барања, да разговараат за досега спроведените активности, потенцијалните отстапувања и корективни мерки и активности предвидени во следните 6 месеци. Исто така, постигнат е договор меѓу сите корисници на проектот за претстојните заеднички активности кои ќе се случат во следните (6) месеци од проектот и се одлучија за пресвртниците.

На состанокот учествуваа претставници од сите четворица корисници. Поконкретно, на состанокот присуствуваа дванаесет (12) учесници. На крајот, тие склучија 4 финални договори кои ќе играат исклучително важна улога за непречено продолжување на проектот.

Подолу можете да видите неколку фотографии од состанокот:

По средбата, корисниците на проектот имаа кафе пауза што беше одлична можност за градење тим. Потоа имаа обемна обиколка во просториите на UoWM каде ќе биде сместена проектната канцеларија. Тие имаа можност да посетат голем дел од капацитетите на Училиштето, одблиску да набљудуваат неколку лаборатории и специјализирана опрема и на крајот да ја посетат просторијата во која ќе биде сместена канцеларијата на проектот.

Конечно, корисниците на проектот имаа можност да го посетат центарот за поправка и повторна употреба на DIADYMA SA и разговараа за спроведувањето на проектот. Тие ги обиколија објектите, ги набљудуваа производите кои се веќе собрани на локацијата, беа информирани за досегашниот напредок и добија можност да разговараат со менаџерот на локацијата. После тоа, турнејата и средбата завршија со завршна дискусија за финализирање на следните чекори“.”

IMG 20221031 102656 IMG 20221031 111254 

 

IMG 20221031 133431 IMG 20221031 133945 IMG 20221031 131346

 

IMG 20221031 140120 IMG 20221031 140155 IMG 20221031 140400 IMG 20221031 140144 IMG 20221031 140221 IMG 20221031 141003  IMG 20221031 142138 1 4x3

3 начини на кои градовите можат да помогнат да се забрза кружната економија

shutterstock

Циркуларната економија се однесува на синергиите помеѓу секторите, актерите и фазите од синџирот на вредност на материјалите и дизајнот и ефикасноста на логистиката што ги овозможува овие синергии.

Градовите се важен елемент за оваа транзиција, затоа градовите мора да почнат да размислуваат и да дизајнираат кружни услуги и системи.

Дали сакате да дознаете повеќе? Кликни тука:”