Проектот БеЦиркулар официјално беше затворен на 4 ноември 2023 година

BeCircular post video 1

Затворањето на БеЦиркулар на 4 ноември 2023 година, означува значајна пресвртница во патувањето на проектот. Како дел од сеопфатниот пристап на проектот за документација и дисеминација, и кратко промотивно видео и подолго видео, со детали за развиените резултати од проектот. Овие видеа имаат за цел да понудат длабински увид во различните аспекти на имплементацијата на проектот, истакнувајќи ги клучните достигнувања, успешните стратегии и целокупното влијание врз целните цели.

 

Погледнете ги видеата овде :

https://www.youtube.com/watch?v=qYRgMy-2KAE

https://www.youtube.com/watch?v=YgE1fNpPgRA

Водич за млади претприемачи: циркуларна економија, биоекономија и развој на бизнисот

Прилагоден за млади инженери, научници, уметници и техничари, овој водич нуди специјализирана обука за кружна економија, биоекономија и развој на бизнисот. Целта е да се зајакнат како претприемачи во прекуграничната област, усогласувајќи се со стратегиите на ЕУ за превенција од отпад и промоција на циркуларна економија.

Водичот, исто така, дава акциски увиди за искористување на претприемништвото за зајакнување на вработеноста во циркуларната економија и биоекономијата во прекуграничниот регион.

Активностите се одвиваат во Западна Македонија (Лерин, Грција) и Пелагонија (Северна Македонија). Овој стратешки пристап ја поддржува прекуграничната соработка, капитализирајќи ја близината на подобните програмски области.

За да го погледнете водичот, видете го линкот подолу:
Водич

 

Онлајн платформата SYMBIOSIS е отворена!

1487

Во рамките на имплементацијата на проектот БеЦиркулар на европската програма INTERREG IPA CBC Грција – Република Северна Македонија 2014-2020 година, постоечката онлајн платформа SYMBIOSIS е надградена и редизајнирана со дополнителни функции за да дејствува како Циркуларен центар за економија.
Платформата SYMBIOSIS е алатка дизајнирана за поефикасно усогласување на материјалите и услугите помеѓу различни бизниси, создавајќи на овој начин нови идеи преку развојот на B2B модели за биоекономија, кружна економија и индустриска симбиоза.
Главната цел на онлајн платформата SYMBIOSIS е да ги поврзе индустриските капацитети или малите и средните претпријатија, каде што отпадот или нуспроизводите од едниот објект можат да станат суровини за другиот. Платформата ја подобрува соработката помеѓу различни, блиску лоцирани објекти кои разменуваат ресурси (на пример, материјал, енергија, вода и нуспроизводи) кои можат да се користат како замена за производи или суровини, и затоа придонесува за производство на помалку отпад.
Како дел од проектот, со цел да се подобрат обезбедените услуги, надградената платформа SYMBIOSIS ќе се користи како центар за кружна економија, поддржувајќи ја и подобрувајќи ја комуникацијата помеѓу малите и средните претпријатија и поединците, како и олеснување на работата на истражувачкиот и развојниот центар.
За да влезете во платформата SYMBIOSIS, кликнете овде: https://symbiosisplatform.symbiolabs.gr/

Инфо ден за циркуларна биоекономија и претприемништво за студенти

IMG 6338

Кластерот за биоекономија и животна средина на Западна Македонија (CluBE), во рамките на проектот BeCircular на европската програма INTERREG IPA CBC Грција – Република Северна Македонија 2014-2020, се состана на 16. /05/2023 година со студентите на Факултетот за ликовни и применети уметности на Универзитетот на Западна Македонија во Лерин, со цел да се информираат за Циркуларната биоекономија и претприемништвото.

Настанот започна со краток поздрав на г-дин Филипос Каламарас, доцент на Факултетот за ликовни и применети уметности на Универзитетот во Западна Македонија. Потоа, г. Александрос Везос, проект менаџер и експерт за бизнис и претприемништво на Кластерот, накратко ги презентираше општите активности на Кластерот за биоекономија и животна средина на Западна Македонија (CluBE).

Потоа г-дин Василеос Балацитис, проект менаџер на CluBE и одговорен за проектот БеЦиркулар ја презеде презентацијата на проектот БеЦирукулар и дигиталната платформа SYMBIOSIS. Платформата е надградена во рамките на проектот за да интегрира повеќе функции и во суштина е алатка посветена на ефикасно усогласување на материјали/услуги помеѓу различни бизниси, што води до нови идеи преку развој на B2B модели поврзани со биоекономијата и индустриската симбиоза.

Информативната сесија заврши со презентација на г-дин Александрос Везос за претприемништвото во циркуларната биоекономија и потоа отворена дискусија со студентите и учесниците на настанот на истата тема.

IMG 6352 IMG 6332 IMG 6326 IMG 6317 IMG 6358IMG 6338

Работилница за Циркуларна биоекономија со локални бизниси

IMG 62651

Кластерот за биоекономија и животна средина на Западна Македонија (CluBE), во рамките на проектот BeCircular на европската програма INTERREG IPA CBC Грција – Република Северна Македонија 2014-2020 година, во соработка со Комората на Трговија и индустрија од Лерин на 15.05.2023 година во просториите на Комората организираше „Работилница за циркуларна биоекономија со локални бизниси“.
Работилницата беше насочена кон локалните бизниси кои се активни во секторот Биоекономија.
Г-дин Vasileios Balachtsis, проект менаџер на Кластерот за биоекономија и животна средина на Западна Македонија (CluBE) и одговорен за проектот BeCircular, беше координатор на настанот и им даде збор на г-дин Саввас Сапалидис, претседател на Комората, и на г. Василиос Амбас, регионален советник на регионот Западна Македонија и директор на Дирекцијата за земјоделско стопанство (ДАОК), за краток поздрав.
Потоа, г-дин Александрос Везос, проект менаџер и експерт за бизнис и претприемништво на Кластерот за биоекономија и животна средина на Западна Македонија (CluBE) преку своја презентација, ја анализираше и истакна улогата и целите на CluBE.
Последователно, г-дин Василиос Балацис на присутните им го претстави проектот BeCircular и дигиталната платформа SYMBIOSIS. Платформата е надградена во рамките на проектот за да интегрира повеќе функции и во суштина е алатка посветена на ефикасно усогласување на материјали/услуги помеѓу различни бизниси, што води до нови идеи преку развој на B2B модели поврзани со биоекономијата и индустриската симбиоза.
Работилницата беше успешно завршена со отворена дискусија, а главна цел беше размена на идеи меѓу претприемачите и учесниците.

IMG 6257 IMG 62651 IMG 6283 IMG 6272 IMG 6267 IMG 62581 IMG 6253

Инфо ден за Циркуларна биоекономија и претприемништво за студенти

741 1

Кластерот за биоекономија и животна средина на Западна Македонија (CluBE), во рамките на имплементацијата на проектот BeCircular на европската програма INTERREG IPA CBC Грција – Република Северна Македонија 2014-2020 , организира и ве поканува на информативниот ден за Циркуларна биоекономија и претприемништво за студенти на отсекот за ликовни и применети уметности на UOWM во Лерин во вторник на 16 мај 2023 година од 12:30 до 15:00 часот. Проектот е кофинансиран од Европската Унија и од националните фондови на земјите учеснички

Конкурсот за најдобар бизнис модел креиран од средношколци во Пелагонија

1

На 10-ти мај во Центарот за претприемништво и креативност во Прилеп ќе се одржи натпревар на кој ќе учествуваат ученици од гимназијата Пелагонија, со цел да се истакне најдобриот бизнис модел. Жирито заедно со публиката ќе го заклучи резултатот. Подетални информации може да се најдат на следниов начин:
Членови на жирито:
• Претставник од ЗМАИ
• Претставник од ГАУСС
• Претставник од ентитетот Networker кој работи со старт-ап.
• Претставник од Економскиот факултет – Прилеп
Концепт на натпреварот:
Чекор 1: Училиштата што ќе учествуваат треба да го известат ЗМАИ до крајот на април 2023 година. Сите училишта се поканети да аплицираат со еден тим од ученици.
Чекор 2: Почнувајќи од тој момент до 10-ти мај, учениците и нивните наставници ќе работат заедно за да ги развијат најдобрите модели на бизнис платно користејќи ја платформата startapp.mk.
Чекор 3: Тие можат да ги подобрат и тестираат своите идеи користејќи ги материјалите за учење објавени на платформата.
Чекор 4: Тимовите од секое училиште треба да направат видео во траење од 1 минута и да ја презентираат својата идеја.
Чекор 5: За тимовите ќе биде направена обука од професионални обучувачи кои работат со старт-ап компании. Тие ќе бидат мисловни техники за поставување што може да се користат пред потенцијалните инвеститори.
Чекор 6: Усовршување на деловните модели.
Правила на натпреварот:
• Сите тимови ќе ги презентираат своите идеи пред публиката.
• Сите членови на жирито ќе имаат право да постават едно прашање што ќе им помогне да го формираат конечниот резултат.
• Жирито и публиката ќе гласаат за победникот и нивните гласови ќе учествуваат во сооднос 50-50 во конечната одлука.
• На учесниците нема да им биде дозволено да гласаат за својот тим.
• Жирито треба да гласа како што би гласал потенцијалниот инвеститор. И ја објаснуваат својата одлука за изборот.
• Од тројца претставници од публиката ќе биде побарано да го објаснат својот глас.
• Правилата се направени на таков начин што може да се земе предвид стручноста на жирито, но имаме за цел да ги слушнеме мислењата на пошироката публика.
Тимовите на ZMAI и GAUSS како и членовите на жирито ќе работат со победничкиот тим за да им помогнат и да ги менторираат во реализацијата на нивните Бизнис модели и или да им помогнат да ја искористат својата креативност за да најдат работа во регионот и да продолжат напред по завршувањето на нивните гимназиско образование. Овој натпревар е финансиран преку проектот BeCircular со финансиска помош на Европската Унија. Содржината на дадениот материјал е единствена одговорност на партнерите на BeCircular и во никој случај не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Европската Унија, земјите учеснички и Управниот орган“.

Средба со новите соработници на CluBE на Катедрата за визуелни и применети уметности на Универзитетот на Западна Македонија во Лерин

IMG 5433

Средба со новите партнери на Кластерот за биоекономија и животна средина (CluBE) во Лерин, чија цел беше да ги информира за BeCircular проект, беше успешно завршен.Средбата се одржа на 30.03.2023 година во новата филијала на CluBE, која се наоѓа во просториите на Катедрата за визуелни и применети уметности на Универзитетот на Западна Македонија во Лерин.

На состанокот новите партнери беа информирани за напредокот на проектот, што е постигнато досега и кои се конечните цели што треба да се исполнат додека проектот BeCircular се движи кон својот последен тек. Со голем интерес детално се разговараше за потребите од спроведувањето на програмата, дефинирањето на задачите на новите партнери и намерата на целиот тим за непречена и продуктивна соработка.

Фотографиите можете да ги видите подолу:

IMG 5433IMG 5436 IMG 5431 IMG 5439 1

Отворање на новиот центар за претприемништво и креативност лоциран на Економскиот факултет во Прилеп

08F21

Центарот е формиран во рамките на проектот БеЦиркулар (Засилување на вработувањето преку претприемништво во циркуларна економија), кој е финансиран од Прекуграничната соработка (ИПА). CBC) програма на Европската Унија. Во проектот учествуваат организации од Република Северна Македонија и Грција. Центарот за ЕиК е создаден од Здружението за истражување и анализа – ZMAI, како дел од проектните активности. Се одржа инаугурацијата на Центарот на 23 март 2023 година и сега е отворена за јавноста и за оние кои се заинтересирани да ги посетат, запознаат и користат нејзините нови капацитети. за претприемништво на креативните индустрии, Циркуларната економија и биоекономијата.Овие сектори нудат нови можности за развој на „зелени“ деловни модели. Тие би можеле да значат отворање на нови работни места за локалното население, како и отворање нови бизниси кои можат да обезбедат дополнителни економски активности за локалната економија“, изјави Виктор Митевски, претседател на Здружението за истражување и анализа ЗМАИ.
Ректорот на Универзитетот, проф.д-р Игор Неделковски, ја истакна важноста на ваквите проекти за студентите. Според него, инвестициите во претприемништвото и циркуларната економија секогаш имаат позитивно влијание врз заедниците. Ова се однесува и на економската и финансиската страна, како и на еколошката и зелената страна на претприемништвото. Ректорот додаде дека студентите и младите претприемачи ќе го искористат новиот центар за развивање напредни идеи. Според него, голема е веројатноста следниот голем стартап во Пелагонија да дојде токму од овие простори. Вреди да се напомене дека на отворањето на новиот центар, кофинансиран од Министерството за локална самоуправа, министерот Ристо Пенов, одржа говор. На настанот свое излагање имаше и деканот на Економскиот факултет во Прилеп, проф.д-р Драгица Оџаклиеска, кој истакна дека училиштето е гордо што има ваков центар во своите простории. Таа продолжи додавајќи „Центарот е целосно усогласен со иконата зграда на Економското училиште. Областите на претприемништвото и иновациите ќе имаат можност да растат и да им дадат простор на студентите и професорите да развиваат нови идеи и да го прошират своето знаење. Како образовна и научна институција, Економското училиште во Прилеп ќе може да им понуди простор на сите сегашни и идни претприемачи. Развојот на концепти поврзани со Циркуларната економија и биоекономијата е иднината на целата економија и ние сме горди што сме дел од иницијативата“.
Центарот за претприемништво и креативност треба да стане место каде студентите и младите претприемачи од Пелагонискиот регион во Република Северна Македонија ќе ги развиваат своите идеи и ќе создаваат услови за развој на локалната економија. Младите претприемачи конечно ќе имаат свој простор во Прилеп каде ќе можат заедно да создаваат, да се дружат и да иновираат.

Фотографиите од отворањето можете да ги погледнете во продолжение:

12661 2DBA1 974D1 E74A1 08F21 фб слика 5C271JOVANA1

Старт Startapp.mk

3

Новата платформа за е-учење, Startapp.mk сега е активна. Како дел од проектот BeCircular, креирана е нова платформа за е-учење, прилагодена на потребите на средношколците во Пелагонија. Платформата обезбедува дигитален пристап кон едукативниот материјал, Business Canvas и Lean Methodology, нудејќи интерактивни содржини како што се: видеа за обука, практични задачи, платно за дигитален бизнис модел, можности за тимска работа, квизови и презентации.Покрај тоа, платформата има и форум наменет за споделување знаења и идеи меѓу учениците и наставниците.Содржината на платформата е дизајнирана да им помогне на наставниците да подготват интерактивни курсеви за бизниси за да ги запознаат техниките за иновации додека ја користат оваа дигитална алатка. Startapp.mk е одлична алатка за учење за сите заинтересирани да започнат со нивна сопствен бизнис, помагајќи им на корисниците да го започнат своето претприемачко патување со иновативни пристапи и да го развијат својот бизнис модел. Вреди да се напомене дека онлајн платформата е дел од напорите на проектот BeCircular за поддршка на граѓаните кои живеат во прекуграничниот регион, особено младите луѓе, преку подучувајќи ги основите за развој на бизнисот. Целта е да се создадат подобри услови за работа за младите и да се поттикне вработеноста, со посебен акцент на иновативните бизнис модели во областа на зелената економија. Проектот вклучувајќи ја платформата за е-учење е поддржан од фондовите на ЕУ на Interreg – IPA CBC како дел од проектот BeCircular – Зголемување на вработувањето преку претприемништво во циркуларна економија. Како заклучок, проектот првенствено се фокусира на создавање можности за вработување за дипломирани студенти преку искористување на компаративни предности на прекуграничната врска меѓу Грција и Република Северна Македонија.

3  21