08F21

Центарот е формиран во рамките на проектот БеЦиркулар (Засилување на вработувањето преку претприемништво во циркуларна економија), кој е финансиран од Прекуграничната соработка (ИПА). CBC) програма на Европската Унија. Во проектот учествуваат организации од Република Северна Македонија и Грција. Центарот за ЕиК е создаден од Здружението за истражување и анализа – ZMAI, како дел од проектните активности. Се одржа инаугурацијата на Центарот на 23 март 2023 година и сега е отворена за јавноста и за оние кои се заинтересирани да ги посетат, запознаат и користат нејзините нови капацитети. за претприемништво на креативните индустрии, Циркуларната економија и биоекономијата.Овие сектори нудат нови можности за развој на „зелени“ деловни модели. Тие би можеле да значат отворање на нови работни места за локалното население, како и отворање нови бизниси кои можат да обезбедат дополнителни економски активности за локалната економија“, изјави Виктор Митевски, претседател на Здружението за истражување и анализа ЗМАИ.
Ректорот на Универзитетот, проф.д-р Игор Неделковски, ја истакна важноста на ваквите проекти за студентите. Според него, инвестициите во претприемништвото и циркуларната економија секогаш имаат позитивно влијание врз заедниците. Ова се однесува и на економската и финансиската страна, како и на еколошката и зелената страна на претприемништвото. Ректорот додаде дека студентите и младите претприемачи ќе го искористат новиот центар за развивање напредни идеи. Според него, голема е веројатноста следниот голем стартап во Пелагонија да дојде токму од овие простори. Вреди да се напомене дека на отворањето на новиот центар, кофинансиран од Министерството за локална самоуправа, министерот Ристо Пенов, одржа говор. На настанот свое излагање имаше и деканот на Економскиот факултет во Прилеп, проф.д-р Драгица Оџаклиеска, кој истакна дека училиштето е гордо што има ваков центар во своите простории. Таа продолжи додавајќи „Центарот е целосно усогласен со иконата зграда на Економското училиште. Областите на претприемништвото и иновациите ќе имаат можност да растат и да им дадат простор на студентите и професорите да развиваат нови идеи и да го прошират своето знаење. Како образовна и научна институција, Економското училиште во Прилеп ќе може да им понуди простор на сите сегашни и идни претприемачи. Развојот на концепти поврзани со Циркуларната економија и биоекономијата е иднината на целата економија и ние сме горди што сме дел од иницијативата“.
Центарот за претприемништво и креативност треба да стане место каде студентите и младите претприемачи од Пелагонискиот регион во Република Северна Македонија ќе ги развиваат своите идеи и ќе создаваат услови за развој на локалната економија. Младите претприемачи конечно ќе имаат свој простор во Прилеп каде ќе можат заедно да создаваат, да се дружат и да иновираат.

Фотографиите од отворањето можете да ги погледнете во продолжение:

12661 2DBA1 974D1 E74A1 08F21 фб слика 5C271JOVANA1

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.